Filtrering af luftbårne covid19 partikler i rutefly

Mange flypassagerer lader til at være bekymrede ved smittefaren i det fly der skal flyve dem på ferie. Jeg prøver at bidrage med lidt fakta med udgangspunkt i en af de mest almindelige rutefly Boeing 737 (andre flytyper er stort set identiske). Der har allerede været en del artikler om emnet på engelsk, og her er så en på dansk.

Start med at se videoen.

Video fra Southwest Airlines

JA du så rigtigt ! Man recirkulerer noget af luften i kabinen, da det ellers ville stille for store krav til A/C systemet og den mængde varm luft man tager ud af motoren.

Men, tænk på det sådan her.

Der tilføres ca 53m3 luft per minut, og dette betyder at luften i kabinen udskiftes fuldstændigt ca 17 gange i timen. Den tilførte luft er steril, da den kommer fra 2. kompressortrin i turbinen (flyets motor) – og den luft starter med at være ca 250C varm inden den når til A/C systemet. Den er stort set af samme kvalitet som et operations lokale.

Hvad er et HEPA filter ?: High Efficiency Particulate Absorbing and High Efficiency Particulate Arrestance, også kendt som partikel absorberende høj effektivitet og partikel standsning med høj effektivitet, er en effektivitets standard.

Wikipedia

En covid19 er gennemsnitlig 0.125μm i diameter og et HEPA filter (som vi bruger i fly) er meget tæt på 100% effektivitet (99.995%) ved denne partikelstørrelse (se diagram) ifølge NASA.

NASA

Jeg vil mene at et passagerfly, er et af de sikreste steder man kan befinde sig overhovedet. Medmindre selvfølgelig man allerede sidder alene på en øde ø 🙂  Så en bekymring du ikke skal have, er din flyvetur. Her passer flyets HEPA filter på dig, men du skal selvfølgelig altid følge sundhedsstyrelsens råd – også når du flyver.

  • Vask dine hænder tit eller brug håndsprit (tag håndsprit med selv)
  • Host eller nys i dit ærme – ikke i dine hænder
  • Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt
  • Vær opmærksom på renlighed (lad også selv være med svine unødigt)
  • Hold afstand og bed andre tage hensyn (book familien samlet i flyet)

https://ntrs.nasa.gov/search.jsp?R=2017000516

https://www.donaldson.com/content/dam/donaldson/aerospace-defense/literature/north-america/products/air/environmental-control-systems/particulate-antimicrobial-removal/hepa/f112206-eng/HEPA-Filtration-Facts.pdf

https://www.pall.com/en/aerospace/commercial-fixed-wing/how-cabin-air-systems-work.html